Activiteitentracker-app Moves heeft geen M7 nodig

By on 23 september 2013
Moves

Eén van de noviteiten in de onlangs gelanceerde iPhone 5s is de M7 coprocessor, een stukje hardware dat op de achtergrond data van de ingebouwde bewegingssensoren, kompas en gyroscopen verwerkt. Maar voor activiteitentracker Moves is de M7 is een overbodige luxe; de app maakt gebruik van speciale GPS-algoritmes om bewegingen te registreren, zonder dat de accu hiermee teveel belast wordt.

Moves is een activiteitentracker die geen aanvullende hardware zoals een Fitbit Flex of Jawbone Up nodig heeft om te werken. De app maakt gebruik van GPS-data om de bewegingspatronen van de gebruiker in kaart te brengen, en maakt automatisch onderscheid tussen wandelen, fietsen of hardlopen. Daarbij rekent de app automatisch uit hoeveel calorieën je ongeveer verbrand hebt en hoeveel stappen je hebt gezet.

Alhoewel het op de achtergrond verwerken van GPS-data extra energie vraagt, minimaliseert Moves de energiebehoefte door gebruik te maken van intervalmetingen. Afhankelijk van het type activiteit worden deze intervallen aangepast. Alhoewel de M7 coprocessor het energiegebruik van een app als Moves wel degelijk omlaag kan brengen, is de software ook prima bruikbaar op oudere iPhones of op Android-toestellen die niet beschikken over dergelijke hardware, zei ProtoGeo-ceo Sampo Karjalainen tegen Mobihealthnews.

Volgens Karjalainen is het goed nieuws dat partijen als Apple zich bezig houden met ‘passive activity tracking’, maar komt er nog heel wat bij kijken om bewegingsdata op een zinvolle manier te interpreteren. Moves heeft op dit gebied een flinke voorsprong opgebouwd. Bovendien hoeft de gebruiker geen nieuwe telefoon of losse fitnesswearables aan te schaffen om te experimenteren met activity tracking en quantified self.

Moves is beschikbaar voor iOS en Android.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *