App Collision Call waarschuwt hulpdiensten bij ongeval

By on 18 juli 2015
Botsing

Steeds meer auto’s zijn uitgerust met sensoren die een botsing kunnen detecteren en automatisch de hulpdiensten waarschuwen in geval van een flinke botsing. Maar ook als je niet beschikt over zo’n slimme auto kun je toch profiteren van deze technologie dankzij de nieuwe app Collision Call, die gebruik maakt van sensoren in je telefoon om een auto-ongeluk te detecteren en indien nodig alarm te slaan en familie en vrienden te alarmeren.

Veilig en goedkoop alternatief voor eCall
Jaarlijks overlijden wereldwijd 1,3 miljoen mensen door verkeersongelukken en raken er 50 miljoen gewond of invalide. Sommige duurdere auto’s hebben al een ingebouwd systeem dat alarmcentrales waarschuwt bij ongelukken. De EU stelt vanaf 2018 het alarmeringssysteem eCall verplicht voor nieuwe auto’s. Dat legt automatisch contact met 112 als een auto verongelukt. Dat wordt gesignaleerd op basis van botsingssensoren en het uitklappen van de airbags. De EU verwacht daarmee 2500 levens per jaar te redden op een totaal aantal verkeersslachtoffers van 25.000.

De Collision Call app biedt een veilig en goedkoop alternatief en werkt ook in tweedehands auto’s, stelt bedenker Ramon Veneman van Collision Call. “Ik geloof hierin en denk dat de app veel levens kan redden,” stelt hij. ,,Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de verkeersslachtoffers valt bij botsingen op hoge snelheid. Daar is de app op ingesteld.”

Alarmdiensten en familie alarmeren
In geval van een zware botsing belt de app automatisch 112. Collision Call stuurt bovendien een e-mail met de exacte positie naar familie, werken vrienden, zodat zij direct actie kunnen ondernemen. Dat scheelt kostbare tijd, die meteen na een verkeersongeluk van vitaal belang is.

In feite meet de app g-krachten die vrijkomen bij een botsing. Als die krachten boven het voor mensen gevaarlijke maximum komen, wordt automatisch het alarmnummer in het land waar je bent gebeld en worden e-mails aan ingeprogrammeerde bekenden verstuurd. Om te voorkomen dat zoiets ook gebeurt als iemand zijn telefoon laat vallen of hard weggooit, begint de app pas te werken als er gedurende 10 seconden harder dan 30 kilometer per uur wordt gereden.

App werkt ook in bus en trein
Collision Call – die beschikbaar is in Google Play en zeer binnenkort in de Apple store – kan ook gebruikt worden door getuigen van een ongeluk, die meteen alle alarmnummers bij de hand hebben. De app werkt bovendien ook voor mensen op motors en scooters, in een vrachtwagen, bus en zelfs in de trein. Het maakt niet uit in welk land het ongeluk gebeurt, want Collision Call werkt wereldwijd in 144 landen en in negen talen.

In de toekomst wil Veneman de app verder uitbreiden, zodat er niet alleen telefonisch contact is met alarmnummers, maar deze ook een e-mail met positiebepaling ontvangen. Nu zijn veel alarmcentrales nog niet via e-mail bereikbaar. In die e-mails staan ook de gemeten g-krachten vermeld, zodat ambulancepersoneel daar rekening mee kan houden.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *