Arriva test mobiel betalen in trein en bus

By on 11 november 2013
Arriva Touch and Travel

Binnenkort kun je in Groningen en Friesland je bus- of treinreis betalen met je mobieltje. Het idee is dat je kunt in- en uitchecken met de Touch&Travel app op je smartphone, waardoor je geen OV-chipkaart of contant geld meer nodig hebt. Daarnaast kun je online je reiskosten en reisgedrag inzien. Arriva wil de resultaten van de test achteraf delen met andere vervoersbedrijven. 

Het systeem is bedoeld als alternatief voor de OV-chipkaart. Het smartphone-gebaseerde systeem is nog gebruiksvriendelijker, aangezien je geen extra pasje bij je hoeft te hebben en alleen op begin- en eindstation hoeft in en uit te checken. Bij een overstap hoef je dus geen verdere actie te ondernemen.

Bijzonder is verder dat de kosten na afloop van een reis van je rekening worden afgeschreven, in tegenstelling tot het prepaid-karakter van de OV-chipkaart. De proef geldt op de spoorlijnen van Arriva in Groningen en Friesland en op enkele buslijnen in Friesland.

Het systeem wordt in Duitsland al gebruikt door de Deutsche Bahn. Daar is het al sinds 2010 mogelijk om je treinreis te betalen met je telefoon. De Duitse app maakt gebruik van GPS-informatie van de smartphone voor de positiebepaling. Verder kan er middels NFC of het scannen van een QR-code op het station worden in- en uitgecheckt.

(bron: OVPro.nl – afbeelding: ComputerBild.de)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *