Bouncers-wallpaper toont lichamelijke beweging vrienden

By on 17 september 2013
Bouncers

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een app ontwikkeld die de lichamelijke activiteit van je vriendenkring in kaart brengt. Dankzij het sociale karakter van Bouncers worden gebruikers zich meer bewust van hoeveel ze bewegen, met als doel om elkaar tot een actievere levensstijl te motiveren.

Het principe van de app is eenvoudig: op de achtergrond van je telefoonscherm visualiseren gekleurde, bewegende ringen live jouw lichamelijke activiteit en die van je vrienden. Hoe meer iemand beweegt, des te sneller stuitert diens ring over het scherm. Zo zie je in één oogopslag hoe je eigen levensstijl zich verhoudt tot die van je vrienden. Bouncers meet de mate waarin de gebruiker beweegt aan de hand van de bewegingssensor in de smartphone.

De app werd door de faculteit Industrial Design van de TU/e ontwikkeld, in samenwerking met De Ondernemende Huisarts (DOH) en de gemeente Eindhoven. Het doel van de app is om mensen te stimuleren om meer te bewegen. “Gebruikers gaan door Bouncers het gesprek aan met zichzelf en hun vrienden over hoeveel ze bewegen. De app zet hierdoor niet alleen aan tot een actievere levensstijl, maar vergroot ook de sociale binding binnen de vriendenkring”, aldus Caroline Hummels, TU/e-hoogleraar en één van de onderzoekers achter de app.

Het sociale netwerkaspect van de app is vergelijkbaar met dat van de sportschool. “We zagen dat mensen bij gebruik van de app berichtjes naar elkaar begonnen te sturen over hun fysieke activiteit”, zegt Hummels. “Collega’s wisten ineens van elkaar hoe actief ze zijn. De sociale band die je krijgt via een sportclub kunnen mensen met Bouncers ook krijgen.”

De app, die momenteel alleen beschikbaar is voor Android-toestellen, valt binnen het onderzoeksthema Smart Environment van de TU/e waarin wordt gezocht naar methoden en tools om mensen te ondersteunen gezonder te leven. DOH zal de effectiviteit van de app testen onder honderd inwoners van Eindhoven.

Download Bouncers via Google Play – zie ook bouncersapp.com

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *