Glass-app toont hoe te handelen bij hartinfarct

By on 28 juli 2014
CPRGLASS

Het is één van de eerste dingen die worden behandeld tijdens een EHBO-cursus: het verlenen van assistentie in geval van een hartinfarct. Essentieel is om de bloedsomloop en zuurstofopname op gang te houden totdat er professionele hulp verleend kan worden. CPRGLASS voor Google Glass kan hierbij helpen: de app geeft in geval van nood instructies en alarmeert ondertussen de hulpdiensten.

Een gebruiker van Google Glass die iemand in elkaar ziet zakken kan de app aanroepen met ‘Ok Glass, CPRGLASS’. De app toont eerst het bekende ABC-protocol: Airway (luchtweg), Breathing (ademhaling) en Circulation (circulatie). Als er geen ademhaling en pols waarneembaar is dan geeft de app instructies met betrekking tot het geven van borstcompressies en mond-op-mond beademing.

Daar blijft het niet bij: de app speelt tijdens de reanimatie het bekende nummer ‘Staying Alive’, dat precies het juiste ritme van 100 BPM heeft. De ingebouwde bewegingssensoren van Google Glass tellen ondertussen mee en de app geeft een indicatie als het juiste aantal borstcompressies bereikt is.

Ondertussen belt de app met het noodnummer en geeft de GPS-coördinaten van het slachtoffer door. Ook tracht de app de dichtstbijzijnde AED te lokaliseren en stuurt het programma een bericht naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis met informatie over het verloop van de reanimatie.

In Nederland wordt er al volop geëxperimenteerd met het inzetten van Google Glass door medisch personeel. Zo gaf het UMC St Radboud eind vorig jaar een exemplaar van de slimme bril mee aan haar ambulancepersoneel. Ook ontwikkelde dit ziekenhuis een app met daarin de locaties van AEDs.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *