Glass-app van brandweerman moet levens redden

By on 23 januari 2014
Glass-app van brandweerman

De laatste maanden werden er al veel innovatieve toepassingen bedacht voor Google Glass, waaronder enkele met een zeer serieus karakter. Zoals deze app die hulpverleners in het geval van een brand of ander noodgeval direct routeinstructies toont en informatie verstrekt over de situatie ter plekke.

De app wordt ontwikkeld door Patrick Jackson, zelf brandweerman van beroep en programmeur in zijn vrije tijd. Het idee is dat een alarmcentrale binnenkomende oproepen direct door kan zetten naar hulpverleners met Glass. Die krijgen op een kaartje de locatie van de brand of het ongeval te zien, samen met de snelste route ernaartoe. Ook toont de app waar de dichtstbijzijnde brandkranen te vinden zijn.

Eenmaal aangekomen zou de app bijvoorbeeld bouwtekeningen kunnen tonen, of instructies voor het openknippen van een voertuig. Ook zou Glass live videobeelden kunnen streamen van de situatie ter plekke, zodat de meldkamer een betere inschatting kan maken van het verder benodigde materieel. Zo ver is het echter nog niet, maar Jackson werkt hard aan het toevoegen van deze functionaliteiten.

Een andere veelbelovende toepassingen van wearable technology op het gebied van veiligheid is deze slimme veiligheidshelm, die kan waarschuwen voor het vrijkomen van schadelijke gassen. Deze helm werd ontwikkeld door een team wetenschappers van Virginia Tech. In Nederland experimenteert onder andere het Radboud Ziekenhuis met het inzetten van Google Glass in noodsituaties.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *