Google Glass-app voorziet je gesprekspartner van ondertiteling

By on 5 oktober 2014

Onderzoekers verbonden aan de Amerikaanse universiteit Georgia Tech hebben een app ontwikkeld die een gesprek live van ondertiteling kan voorzien. De app maakt gebruik van spraakherkenning om het gesproken woord van je gesprekspartner om te zetten in ondertitels, die op het display van de slimme bril worden geprojecteerd.

De app ‘Captioning on Glass’ is speciaal voor mensen met een gehoorbeperking ontwikkeld. Dankzij de app kan iemand die normaal gesproken moeite heeft om een conversatie te volgen toch een gewoon gesprek voeren. Volgens de onderzoekers kan spraak ‘bijna realtime’ omgezet worden in ondertitels.

De app werkt samen met de smartphone van de gebruiker. Degene met wie gesproken wordt moet in de microfoon van de smartphone spreken. Wil je een gesprekje met een vreemde aanknopen, dan zul je dus wel je telefoon uit handen moeten geven.

Het team werkt ook aan een vertaalvariant van de app. Deze moet de gebruiker de mogelijkheid geven om iemand die een vreemde taal spreekt te ondertitelen in de eigen taal. De vertaalapp kan momenteel overweg met Engels, Spaans, Frans, Russisch, Koreaans en Japans.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *