Google Glass-app waarschuwt slaperige automobilist

By on 18 januari 2014
DriveSafe

Er is veel discussie over de vraag of slimme brillen zoals Google Glass verboden moeten worden tijdens het autorijden. Een Amerikaanse Glass-explorer werd enkele weken geleden hiervoor al beboet (alhoewel een rechter de bekeuring inmiddels ongeldig heeft verklaard). Maar Glass zou het autorijden ook veiliger kunnen maken, bijvoorbeeld met apps als DrifeSafe, die chauffeurs alert houdt tijdens het rijden.

DriveSafe houdt tijdens het rijden de stand van het hoofd van de bestuurder in de gaten. Zodra deze dreigt in te dommelen, met als gevolg een knikkebollend hoofd, geeft de app een waarschuwingssignaal om te voorkomen dat de chauffeur echt in slaap valt. Daarvoor maakt DriveSafe gebruik van de gyroscopen en infraroodsensors die in Google Glass zijn ingebouwd.

Mocht je echt te moe zijn om nog lang verder te rijden, dan geeft DriveSafe navigatieinstructies naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Voor de veiligheid geeft de app verder geen notificaties of andere afleidende interacties weer tijdens het rijden.

De techniek van DriveSafe is op zich niet nieuw: er zijn al auto’s met dergelijke veiligheidsfuncties, zoals het Driver Alert systeem van Volvo. Andere fabrikanten bieden vergelijkbare systemen. Meestal wordt hier gebruik gemaakt van camera’s die het knipperen van de ogen registreren om tekenen van vermoeidheid te detecteren. De bestuurder wordt bij deze systemen alert gehouden door een trillend stuur of een piepsignaal.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *