Google Glass laat slechtzienden objecten herkennen

By on 3 augustus 2013
OpenGlass

Mensen met een visuele beperking kunnen binnenkort wellicht toch voorwerpen ‘zien’, dankzij het project OpenGlass. Het idee achter dit project is dat beelden gemaakt met Google Glass realtime worden geïnterpreteerd door een legertje mensen van over de hele wereld via Amazons Mechanical Turk. Ook wordt er gewerkt aan een app die onveilige situaties kan herkennen. 

OpenGlass is een initiatief van Dapper Vision, een consultancybureau dat zich toelegt op computerondersteunde visuele hulpmiddelen. De onderzoekers achter het project zien een rol weggelegd voor Google Glass, om mensen met een visuele beperking te ondersteunen in het dagelijks leven. De code die ontwikkeld wordt binnen het project is volledig open source.

Een eerste experiment heet Question-Answer. Hierbij worden foto’s die de gebruiker via Google Glass maakt direct doorgestuurd aan een willekeurige groep mensen, via Amazons Mechanical Turk en Twitter. Die voeren dan een korte omschrijving in van het voorwerp, die vervolgens voorgelezen wordt door Glass. Mechanical Turk is hier ideaal voor: de dienst bestaat uit een netwerk van mensen over de hele wereld die eenvoudige handelingen vanachter hun computer uitvoeren in ruil voor een kleine vergoeding.

Het tweede experiment is Memento gedoopt. Hierbij worden eerder vastgelegde beschrijvingen of waarschuwingen afgespeeld indien er automatisch een object wordt herkend in de foto’s die via Glass gemaakt zijn. Op die manier kunnen in een vroegtijdig stadium gevaarlijke objecten of situaties kenbaar gemaakt worden.

OpenGlass is niet het eerste initiatief waarbij smart glasses worden ingezet om blinden en slechtzienden te ondersteunen. Eerder schreven we over OrCam, een slimme bril die slechtzienden in staat stelt om verkeersborden en teksten op andere voorwerpen te ‘lezen’, middels tekstherkenning en een spraaksynthesizer.

(via Engadget)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *