ListenApp: eerste softwarematige gehoorapparaat met CE-goedkeuring

By on 25 oktober 2013
ListenApp

Het Belgische bedrijf Jacoti heeft een bijzondere primeur: de door hen ontwikkelde ListenApp, een softwaregebaseerd gehoorapparaat, is sinds kort CE-gecertificeerd. De gratis app versterkt muziek of spraak volgens een persoonlijk audiogram en werkt met een standaard hoofdtelefoon. Op die manier kunnen gehoorbeperkingen deels gecompenseerd worden, zonder dat hiervoor dure gehoortoestellen nodig zijn.

Ruim 20% van de wereldbevolking heeft last van een gehoorbeperking. Dat heeft gevolgen op vele terreinen, zo is het voor mensen met gehoorschade soms lastig om sociale contacten te onderhouden, en schoolkinderen kunnen door een gehoorbeperking geremd worden in hun ontwikkeling. Problematisch is dat gehoorapparaten of andere akoestische hulpmiddelen prijzig zijn, iets wat er vooral in opkomende economieën toe leidt dat slechthorenden niet of nauwelijks geholpen kunnen worden.

Jacoti heeft hiervoor een oplossing bedacht in de vorm van een gratis te downloaden smartphone app, die geluid versterkt op basis van een persoonlijk audiogram. Op die manier kan het individuele gehoorverlies deels gecompenseerd worden. De ListenApp is beschikbaar voor alle iOS-systemen (waaronder iPhone en iPod Touch) en werkt met de standaard Apple EarPods-hoofdtelefoon met ingebouwde microfoon. Een Androidversie laat nog even op zich wachten, in verband met technische beperkingen.

Audiogram

Audiogram bewerken

De app biedt twee modi aan: In de Music-mode wordt muziek uit de muziekbibliotheek weergegeven, waarbij de app weet welke tonen extra versterkt moeten worden. In de Microfoon-mode verwerkt de app zowel het spraaksignaal als het omgevingsgeluid, en helpt de gebruiker zo om te gaan met moeilijke luistersituaties.

Het software-hoortoestel voldoet na keuring aan de strenge CE-eisen voor medische hulpmiddelen (CE 0535). De ListenApp beschikt verder over een internet-geïntegreerd afregelsysteem, zodat een audioloog of audicien de afregeling ter plaatse of op afstand kan aanpassen. De app komt binnenkort ook beschikbaar voor de Mac.

Downloaden: ListenApp voor iOS (gratis)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *