Meer kans op terugvinden gestolen goederen dankzij wearables

By on 1 juni 2013
Volg-app

Steeds vaker lopen dieven van smartphones of laptops tegen de lamp doordat de gestolen goederen via internet getraceerd kunnen worden door de rechtmatige eigenaar. Afgelopen week werd er zelfs een ontvreemdde auto teruggevonden die gelokaliseerd kon worden via een mobiele telefoon die ook in de auto lag. Naarmate er meer internet-enabled wearable devices op de markt komen zal de pakkans van high-tech dieven mogelijk snel toenemen. 

Op vrijdag 30 mei werd er in Hilversum een Audi Q3 met daarin een telefoon gestolen. Via een ‘volg-app’ die op de telefoon geïnstalleerd was kon de auto eenvoudig getraceerd worden. Uit de locatiedata die de telefoon uitzond bleek dat de auto zich in Breda bevond, en agenten aldaar konden de autodieven snel inrekenen. Naast de telefoon vonden de agenten ook andere elektronica.

De zogenaamde ‘volg-apps’ zoals Prey of Find My iPhone van Apple maken gebruik van de ingebouwde GPS-ontvanger en internetverbinding van een telefoon, tablet of laptop om de locatie van het apparaat te communiceren naar degene die z’n apparaat kwijt is. Dat is niet alleen handig als je per ongeluk je telefoon kwijt raakt, maar ook als er sprake is van diefstal.

Naarmate technologie kleiner en draagbaarder wordt zullen mensen in het dagelijks leven steeds meer apparaten bij zich dragen die met internet in verbinding staan. In theorie kunnen al die wearable devices voorzien worden van volg-apps. Dat betekent ook dat objecten als auto’s of tassen met daarin een of meer wearable devices in de toekomst wellicht sneller teruggevonden kunnen worden na verlies of diefstal.

Voorwaarde is wel dat de wearable devices beschikken over een eigen internetverbinding, en dat is nog lang niet altijd het geval: veel draagbare toepassingen maken nog gebruik van de internetverbinding van bijvoorbeeld de smartphone van de gebruiker.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *