Nachtwacht nu ook in virtual reality te bewonderen

By on 12 december 2013
Bekijk de Nachtwacht in virtual reality

Stel je voor dat je in één dag zowel het Rijksmuseum, het Louvre en het Guggenheim kunt bezoeken.. en dat allemaal vanuit je luie stoel. Het klinkt als science fiction, maar als het aan Europeana ligt is dit binnenkort werkelijkheid. Gebruik makend van de Oculus Rift virtual reality-bril kun je rondkijken in een virtueel museum waar onder andere de Nachtwacht bewonderd kan worden.

De Oculus Rift wordt vaak in één adem genoemd met 3D games, maar er zijn natuurlijk veel meer toepassingen denkbaar voor de virtual reality-bril. Denk aan simulaties of educatieve toepassingen. Er zijn ook mogelijkheden op het culturele vlak: zo zouden musea hun gebouw en tentoonstellingen virtueel kunnen openstellen voor bezoekers vanuit de hele wereld, zonder dat ze daadwerkelijk fysiek hoeven te reizen. Ook zou je scans van historische gebouwen kunnen bezichtigen alsof je er zelf rondloopt.

Om de mogelijkheden van virtual reality voor de culturele sector te verkennen ontwikkelde Europeana in samenwerking met ArchiVision een klein virtueel museum, waarin een twintigtal werken uit het Rijksmuseum hangen. De demo is beschikbaar voor Mac en Windows en kan bekeken worden met de Oculus Rift development kit.

Uiteraard is dit nog maar het begin: op een gegeven moment zou je ook je eigen museum kunnen ontwerpen met je favoriete kunstwerken erin en deze delen met je vrienden. Of denk aan schilderijen waar je als het ware in kunt stappen en vervolgens kunt interacteren met de mensen die eeuwen geleden geportretteerd werden. Daarnaast kan VR een heel nieuwe impuls geven aan cyberart.

Via Europeana worden miljoenen objecten van Europa’s meest toonaangevende galerieën, bibliotheken, archieven en musea beschikbaar gemaakt, waaronder boeken, foto’s, schilderijen, filmfragmenten, geluidsopnames en 3D-objecten. Via een API kunnen deze objecten door externe developers verwerkt worden in andere producten.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *