Rathenau Instituut: ‘Kwaliteitscriteria wenselijk voor coachingsapps’

By on 14 november 2014
Eerlijk advies - rapport over e-coaches

Het Rathenau Instituut heeft onderzoek gedaan naar ‘elektronische levensstijlcoaches’, wearables en apps die je ondersteunen bij het behalen van bepaalde doelen zoals meer bewegen, sparen of milieubewuster leven. De vraag is echter hoe betrouwbaar dergelijke ‘e-coaches’ eigenlijk zijn. In hun rapport pleit het Rathenau Instituut voor de invoering van kwaliteitscriteria waaraan e-coaches zouden moeten voldoen.

Volgens de schrijvers van het rapport kunnen e-coaches ons helpen om duurzamer en gezonder te gaan leven, meer te ontspannen en mensen om ons heen beter te begrijpen. Tegelijkertijd brengt de ontwikkeling van de e-coach ook nieuwe vragen met zich mee. Kunnen we op de apps vertrouwen? Waarop baseren de apps hun advies? Kent de coachingsapp een beroepsgeheim? Wie profiteert eigenlijk van de intieme gegevens die de apps verzamelen? Hoe ver mag technologie gaan in het beïnvloeden van gedrag en levensstijl?

Uit het onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn in de kwaliteit van het huidige aanbod van e-coaches. Dat vraagt om de invoering van kwaliteitscriteria zodat e-coaches betrouwbaar, deskundig en integer zijn. Met het boek wil het Rathenau Instituut in kaart brengen hoe e-coaching zich ontwikkelt, en het debat over de maatschappelijke en ethische vraagstukken die zich daarbij aandienen op gang brengen.

Het rapport ‘Eerlijk advies’ is gratis te downloaden [pdf, 232 pagina’s] via de website van het Rathenau Instituut.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *