De mens als machine

By on 7 september 2013
De machinemens

Door de opkomst van wearable technology krijgen computers en elektronica steeds meer invloed op ons dagelijks leven. Dat brengt een vernieuwde belangstelling met zich mee voor de oude metafoor van de mens als machine. Filosoof Nel van den Haak schreef enige tijd geleden een boek over de rijkdom en kracht van deze machinemetafoor: De machinemens.

Volgens Van den Haak raakte het beeld van de mens als machine vanaf de late middeleeuwen in zwang. De metafoor diende om de werking van het lichaam te kunnen begrijpen. De vermeende overeenkomsten hielpen de medische kennis vooruit: de mens was een machine, de hersenen een complex van biologische mechanismen, de psyche een motor die stoom af kon blazen. De machinemetafoor bepaalde ook de richting waarin het medische onderzoek zich ontwikkelde.

Tot ver in de moderne tijd beïnvloedt de metafoor het denken over de verhouding tussen lichaam en geest, natuur en cultuur. In De machinemens: de machinemetafoor in de geneeskunde en in het denken over ziekte en gezondheid schildert filosoof Nel van den Haak de rijkdom en kracht van de machinemetafoor voor het denken over mens, ziekte en gezondheid.

Dat maakt het boek niet alleen interessant voor mensen die beroepsmatig te maken hebben met wearable technology en de wisselwerking met het menselijk lichaam, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn hebben in metaforiek, filosofie en de ontwikkeling van het medische denken over de mens en het menselijk lichaam.

Het boek is rechtstreeks te bestellen via uitgeverij Eburon. De machinemens is ook te bestellen via Bol.com of de boekhandel om de hoek (ISBN 978-90-5972-735-9, €29,90).

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *