Creatieve doe-het-zelver maakt led-verlovingsring

By on 10 september 2013
Led-verlovingsring

“Er was eens een jongen die verliefd werd op een meisje”. Zo begint Ben Kokes zijn verslag van een wel heel bijzonder doe-het-zelf project, met als resultaat misschien wel de eerste led-verlovingsring ter wereld. Het eindresultaat mag er zijn!

In het dagelijks leven is Ben elektrisch ingenieur in San Francisco. Maar ook in zijn vrije tijd knutselt hij graag aan elektronica. Nadat hij zijn vriendin Julie ten huwelijk had gevraagd kwam hij op het idee om een led-verlovingsring te maken. “Iets op de meest gecompliceerde manier doen is ook een manier om je liefde te tonen”, aldus Ben op zijn blog.

Het idee was om een mooie titanium ring te maken, met daarin een aantal ledjes, die de steentjes van onderaf zouden doen oplichten. Om deze van stroom te voorzien was een accu uit den boze, en dus moest er gebruik gemaakt worden van inductie, waarbij elektriciteit via een spoel draadloos overgebracht wordt.

Eerst werkte Ben met een CAD-programma zijn ontwerp uit in een 3D-model van de ring. Vervolgens vervaardigde hij de ring met een draaibank, waarna de gaten voor de steentjes geboord konden worden. Toen dat gedaan was kon de ring van binnen uitgedraaid worden en gepolijst met een Dremel.

Gaatjes boren in ring

Bijzonder lastig bleek het om de spoel voor het opvangen van de energie op maat te winden. Daarvoor maakte Ben een mal in de juiste diameter. De ledjes soldeerde hij op een stukje flexibele printplaat. Daarna moesten de steentjes aangebracht worden, wat ook bijzonder lastig bleek te zijn.

Zijn vriendin was erg blij met het prototype van de ring. Helaas bleek Ben een kleine vergissing gemaakt te hebben in zijn berekeningen, waardoor de diameter van de ring iets te klein uitviel en de ring daardoor nogal strak zit. Hij werkt daarom aan een definitieve versie van de led-ring.

Op het blog van Ben Kokes zijn veel meer foto’s te zien. Hieronder kun je een korte video bekijken van hoe de ledjes oplichten als de ring in de buurt komt van een magnetisch veld:

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *