Maak je eigen wearable computer voor nog geen 400 dollar

By on 9 augustus 2013
DIY RasberryPi wearable computer

Een Amerikaanse Linuxadept heeft een wearable computer gebouwd op basis van een Raspberry Pi. De onderdelen kosten bij elkaar nog geen vierhonderd dollar. Het display van de computer bestaat uit een videobril, de input gaat via een usb keyboard/trackpad. Met de instructies die hij geeft kun je zelf een poor man’s Google Glass in elkaar knutselen.

Op Instructables vertelt Jarred Glickstein hoe hij er al jaren over dacht om een eigen wearable computer in elkaar te knutselen, maar het ontbrak aan een goede mobiele computereenheid. Totdat de Raspberry Pi op de markt kwam, een singleboardcomputer ter grootte van een creditcard, die naast een ARM-processor beschikt over geheugen, twee usb-poorten, een audio- en video-uitgang en een ethernetaansluiting. En dat voor nog geen dertig euro.

De Raspberry Pi draait op Linux, waar Glickstein al bekend mee was. Hij ging eerst op zoek naar alle onderdelen die nodig waren om van de Raspberry Pi een volledig mobiele computer te maken, waaronder een mobiel keyboard met ingebouwde trackpad en een videobril met een resolutie van 640×480 pixels. Die heeft een duplex-mode, waarbij de gebruiker door het ene oog het display ziet en met het andere oog de omgeving. Dat werkt dus anders dan bij Google Glass, waarbij het display via een prisma in een ooghoek zichtbaar is.

De uiteindelijke wearable computer is daadwerkelijk mobiel te gebruiken, en kan onder andere ingezet worden om email te bekijken of over het web te surfen. Het is net zoals bij Google Glass mogelijk om zowel display als omgeving te zien, maar door de beperkingen van de gebruikte videobril werkt dat erg vermoeiend. Maar de prijs van het geheel bedraagt dan ook een fractie van die van Glass; éénvijfde deel om precies te zijn.

Op de site is naast de bouwinstructies ook te zien welke onderdelen je precies nodig hebt om een vergelijkbare wearable computer te bouwen:

 • Acculader met 4 AA batterijen – $35 bij Radioshack
 • 6 extra oplaadbare AA batterijen – $7 bij Radioshack
 • Raspberry Pi Model B – $45 (inclusief verzending)
 • Soft Cellular Phone Case – $5 bij ‘5 and below’
 • USB Battery Pack – MintyBoost Kit – $20 bij adafruit.com
 • 2x AA batterijhouder – $5
 • Vuzix Wrap 920 Video Glasses – $200 bij Amazon
 • Keyboard/trackpad – $37 bij Amazon
 • RCA Coupler – $4 bij Radioshack
 • Micro usb-kabel – had ik al
 • Wireless Adapter – $15 bij Amazon
 • SD kaart – $9 bij Microcenter

Totaal: $382

Naast bovenstaande onderdelen heb je nog wat gereedschap en wat draad nodig, waardoor het geheel op ongeveer $400 uit zou moeten komen.

DIY RasberryPi wearable computer - onderdelen

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *