Australische universiteit experimenteert met interactieve fietshelm

By on 29 mei 2013
LumaHelm

Onderzoekers aan de RMIT universiteit van Melbourne hebben een interactieve fietshelm ontwikkeld die medeweggebruikers middels lichtsignalen attendeert op afremmen of afslaan door de drager van de helm.

De zogenaamde LumaHelm is één van de projecten van het Exertion Games Lab, met als doel om te onderzoeken wat een helm meer zou kunnen bieden dan alleen bescherming tegen hoofdletsel bij een valpartij.

“De LumaHelm verandert een gewone helm in een display die de drager in staat stelt om met anderen te communiceren en zich uit te drukken. We onderzoeken hoe de techniek wielrennen veiliger of skateboarden indrukwekkender kan maken. Ook willen we veiliger helmen ontwikkelen voor gebruik op bouwplaatsen. Via dit project krijgen we meer inzicht in hoe wearable technology in de toekomst in het leven van alledag ingepast kan worden”, schrijven de onderzoekers op hun projectpagina.

De helm bevat naast 104 meerkleurige LEDs ook een versnellingsmeter, waarmee bewegingen van de fietser gemeten kunnen worden. Elke LED kan afzonderlijk worden aangestuurd, waardoor complexe lichtpatronen mogelijk zijn.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *