Balletkleding van Sonic Wear genereert muziek tijdens het dansen

By on 1 oktober 2013
SoMo by Sonic Wear

De Canadese designstudio Sonic Wear heeft een wel heel bijzondere wearable ontwikkeld, in de vorm van balletkleding die muziek genereert tijdens het dansen. De draagbare MIDI-controller SoMo registreert bewegingen en zet deze om in data waarmee een elektronisch muziekinstrument aangestuurd kan worden. 

De doelstelling van Sonic Wear is om hulpmiddelen te ontwikkelen die dansers en performers in staat te stellen om muziek en beweging op nieuwe manieren te laten combineren. Dat doet het team in samenwerking met het Social Body Lab van OCAD University en The Studio For Movement.

Het eerste project dat uit de koker van Sonic Wear komt is SoMo, een draagbare en draadloze module die bijvoorbeeld aan de enkel van een (ballet)danser bevestigd kan worden. Het ritme en de intensiteit van de bewegingen worden door bewegingsmeters geregistreerd en vervolgens omgezet in data die door muziekinstrumenten met een MIDI-interface afgespeeld kan worden.

Het resultaat is een intrigerend ‘muziekstuk’, dat de bewegingen van de danser weergeeft in dynamische geluidspatronen. Afhankelijk van de danssoort kunnen er bijpassende samples afgespeeld worden, zodat geluid en dans samen een unieke en onderling verweven compositie vormen.

In onderstaande video is te zien hoe dansbewegingen van Denise Mireau worden omgezet in een bijzondere, realtime gegenereerde compositie:

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *