Bio-sensing T-shirt van OMsignal brengt sportprestaties in kaart

By on 8 mei 2014
OMsignal smart shirt

Het Canadese bedrijf OMsignal heeft vandaag een smart shirt geïntroduceerd dat hartslag, ademvolume, ademhalingssnelheid, beweging en energieverbranding kan meten. Alle elektronica is verwerkt in het shirt zelf. Via een Bluetooth-transmitter wordt de data overgebracht naar een smartphone voor verdere analyse.

De shirts zijn enkele maanden getest door Olympische sporters. De doelgroepen van OMsignal zijn sporters, mensen met gezondheidsproblemen en quantified selfers, mensen die gedurende langere tijd bewegingspatronen en lichaamswaarden willen vastleggen.

De sensoren zijn integraal onderdeel van het shirt. Via zilveren bedrading die in de stof geweven is worden de meetgegevens overgebracht naar een kleine (verwisselbare) Bluetoothmodule, die de data draadloos overbrengt naar de bijbehorende smartphone app. In de module zijn bovendien een magnetometer, gyroscoop en accelerometer ingebouwd. Uit de sensordata kan onder andere worden afgeleid hoe intensief iemand sport en wanneer een sporter tegen zijn limiet aanloopt.

OMsignal brengt meerdere versies van het shirt op de markt: een ondershirt, mouwloos shirt, gewoon T-shirt en longsleeve shirt. Goedkoop zijn de slimme shirts; een exemplaar kost 199 dollar. Wie ervoor kiest om twee shirts af te nemen is voordeliger uit; deze set kost 269 dollar, maar dan krijg je maar één Bluetoothmodule geleverd. De shirts kunnen gewoon in de wasmachine, alleen het Bluetooth-zendertje moet eerst even losgekoppeld worden.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *