Geen sleutels meer nodig met NFC Ring

By on 27 augustus 2013
NFC Ring

Binnenkort hoef je nooit meer bang te zijn om je sleutels te verliezen, als het aan designer John McLear ligt. Hij ontwikkelt namelijk een ring waarin Near Field Communication (NFC)-technology verwerkt is. De NFC Ring kan gebruikt worden om sloten te ontgrendelen, maar ook om bijvoorbeeld je smartphone te unlocken.

NFC kent vele toepassingsgebieden, waaronder mobiel betalen en het overdragen van contactinformatie. Het is ook mogelijk om een authenticatie uit te voeren middels NFC. Ideaal dus om de ouderwetse sleutel te vervangen: een NFC chip kan persoonlijke informatie bevatten waarmee een elektronisch slot bediend kan worden.

Ontwerper John McLear bedacht dat het wel handig zou zijn om de NFC chip in een ring in te bouwen. Zo zou je een deurslot automatisch kunnen openen door je hand op de klink te leggen. Middels een 3D printer ging hij aan de slag met verschillende ontwerpen. Problematisch was het feit dat metalen de RFID radiogolven blokkeren, maar daar vond hij een oplossing voor, in de vorm van een dunne tussenlaag tussen chip en ring.

Tegelijkertijd werkt hij aan software waardoor de NFC Ring ook gebruikt kan worden om je smartphone te ontgrendelen. Dat is echter nog maar het topje van de ijsberg, er zijn immers nog veel meer toepassingen denkbaar voor een juweel met daarin RFID-technologie.

De ontwikkeling van de NFC Ring wordt bekostigd door een crowdfundactie op Kickstarter. Oorspronkelijk werd er 30.000 pond gevraagd, maar er is al voor meer dan anderhalve ton ingetekend.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *