Gratis download: hoofdstuk over wearable technology uit ‘Ik, cyborg’

By on 5 augustus 2013
Space Nicky

In 2012 verscheen bij uitgeverij Eburon het boek Ik, cyborg: de mens-machine in populaire cultuur van prof. dr. Anneke Smelik. In het boek gaat zij in op de opmars van cyborgs in films, reclame en mode en hoe de cyborg ons zelfbeeld verandert. Het boek bevat een hoofdstuk over draagbare technologie in de vorm van cybercouture en technomode. Dit hoofdstuk is nu gratis te downloaden voor bezoekers van Wearable.

Download het gratis hoofdstuk hier: Ik, cyborg – hoofdstuk over wearable technology (pdf, 5.5 MB)

Informatie over de auteur
Prof. dr. Anneke Smelik is hoogleraar Visuele Cultuur op de Katrien van Munster leerstoel aan de Radboud Universiteit Nijmegen en publiceert over film, kunst en mode in de huidige beeldcultuur. Anneke Smelik is projectleider van het project Crafting Wearables, dat in de herfst van 2013 van start gaat.

Informatie over het boek
In Ik, cyborg onderzoekt Anneke Smelik het beeld van de cyborg in sciencefiction en andere vormen van populaire cultuur: van reclame tot sciencefiction, van videoclip tot computergame, en van technomode tot schoonheidsideaal. Zij stelt dat wij haast ongemerkt kenmerken van de cyborg overnemen in ons dagelijks leven en in de manier waarop wij ons aankleden en vormgeven. Daarbij komen kwesties aan de orde zoals de invloed van de cyborg op het zelfbeeld van mensen, in de vorm van een gewenst haarloos lichaam. Maar ook komen de verschuivende grenzen tussen mannelijke en vrouwelijke cyborgs aan bod en de verhouding tussen het superieure geheugen van de cyborg en het falende geheugen van de mens.

Het boek (208 pagina’s, € 18,-) is te bestellen via uitgeverij Eburon of via Bol.com. Er is ook een ebookversie (ePub zonder drm, € 8,-) beschikbaar.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *