Japans telecombedrijf werkt aan kleding die je gezondheid in de gaten houdt

By on 1 februari 2014
Hitoe

NTT Docomo, de grootste telecomaanbieder in Japan, is een samenwerking aangegaan met chemiebedrijf Toray om slimme kledingstukken te ontwikkelen die je vitale lichaamsfuncties in de gaten kunnen houden. Daartoe wordt de kleding voorzien van sensoren die in de stof verwerkt zijn.

De kledinglijn Hitoe (Japans voor ‘een laag’) zal bestaan uit verschillende kledingstukken, zoals T-shirts, shawls, jurkjes, pyjama’s en zelfs een muts. In de kleding zijn geleidende nanofibers verwerkt die je hartslag meten en zelfs een ECG kunnen opnemen. De signalen worden opgepikt door een soort badge die de gegevens vervolgens draadloos doorstuurt naar je smartphone. De data wordt daar verder geanalyseerd en eventueel gecombineerd met bewegingsdata van de smartphonesensoren.

De kleding met de sensors kan gewoon gewassen worden, alleen de badge met de transmitter moet even losgehaald worden. Het idee is dat de gegevens verwerkt worden door NTT DoCoMo’s eigen gezondheidsapp, i Bodymo. Het Japanse bedrijf zet flink in op mHealth en is in 2012 begonnen met DoCoMo Healthcare, een tak waarin innovatieve applicaties en toepassingen worden ontwikkeld gericht op digitale gezondheidszorg.

(Bron: PSFK – afbeelding: Engadget)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *