Jas met trillende mouwen helpt je door de stad te navigeren

By on 20 november 2013
Navigate - the application

Automobilisten hebben het tegenwoordig maar makkelijk, met TomToms, ingebouwde navigatiesystemen of zelfs head-up displays die navigatie-instructies op de voorruit projecteren. Hoe anders is dat voor fietsers: navigeren met een telefoon in je hand is niet echt handig, laat staan veilig. Het Australische wearable tech-bedrijf We:eX heeft hiervoor een oplossing bedacht, in de vorm van een jas die je middels vibrerende mouwen laat weten welke kant je op moet.

Soms heb je van die ideeën die schitteren door hun eenvoud. Deze interactieve jas is hier zeker een voorbeeld van. De mouwen zijn uitgerust met leds en een trilfunctie, zodat je als fietser zowel visuele als tactiele feedback krijgt: zowel met lichtflitsen als ‘schouderklopjes’ geeft de Navigate Jacket aan of je links- of rechtsaf moet.

De elektronica is volledig verwerkt in de stof, zodat je geen last hebt van allerlei losse snoertjes. De instructies zelf zijn afkomstig van een speciale app, die de locatie van de drager in de gaten houdt en signalen doorgeeft aan de jas. De gegevens worden draadloos overgebracht; je hoeft de jas dus niet eerst aan te sluiten.

Billie Waterhouse, de ontwerpster van de slimme jas, kwam op het idee om navigatie-elektronica in een jas te integreren door de manier waarop Foursquare, stadsgidsen en lokale kaarten je helpen te navigeren door een stedelijke omgeving. “Deze jas stelt je in staat om volledig handsfree stadsomgevingen te verkennen. Het herdefinieert daarmee de manier waarop je van A naar B geraakt.”

Voorlopig is er geen sprake van dat de jas in massaproductie wordt genomen. Het idee is om eerst een aantal ‘limited edition’ uitvoeringen van de jas te maken, die dan via Europese fashionblogs en -websites worden verspreid.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *