Kairos: elegante kruising tussen smartwatch en klassieke klok

By on 27 mei 2014
Kairos Hybrid Watch

Liefhebbers van horloges krijgen het nog moeilijk de komende tijd: wordt je nieuwe aankoop een smartwatch, of gaat je voorkeur toch uit naar een elegant mechanisch horloge? Wellicht is een Kairoswatch de oplossing: een hybride horloge dat is voorzien van een klassiek uurwerk en een semi-transparant oled-scherm.

Een van de zwakke punten van veel smartwatches is dat ze ontworpen zijn door elektronicafabrikanten, niet door horlogemakers. Dat levert in veel gevallen helaas weinig stijlvolle ontwerpen op. Langzamerhand komt daar wel verandering in en verschijnen er elegantere smartwatches, denk aan de Pebble Steel. Toch zijn dit in de ogen van sommigen geen ‘echte’ horloges met een hart van tandwielen en radartjes.

De Hybrid Smart Watch van Kairos biedt uitkomst. Eerst en vooral is het een imposante klok, met zijn diameter van 46 mm en hoogte van 16,5 mm. De kast is gemaakt van roestvrijstaal, met saffierglas boven de wijzerplaat. Met die wijzerplaat is iets bijzonders aan de hand: het betreft een semi-transparant oled-scherm, dat het mechanische uurwerk toont als er geen informatie wordt getoond.

Kairos - detail

Maar zodra je het horloge koppelt aan je smartphone verandert de aard van het klokje volledig. Zodra er bijvoorbeeld een bericht of statusupdate binnenkomt licht het oled-scherm op en wordt er een notificatie getoond. Je kunt het horloge ook gebruiken als afstandsbediening en als activiteitentracker: je kunt op ieder moment zien hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel calorieën je hebt verbrand.

Aangezien het display niet continu actief is belooft de fabrikant dat de smartwatchfunctionaliteiten langer op een accu werken dan bij de meeste andere slimme horloges: 5-7 dagen op één lading. Voor de draadloze connectiviteit met je iPhone of Android-smartphone wordt gebruik gemaakt van Bluetooth 4.0 LE.

Wie interesse heeft in de Kairos moet nog even geduld hebben: eind dit jaar verschijnen de hybride horloges pas op de markt. Je kunt al wel met korting vooruitbestellen: het goedkoopste model kost dan $499, en de limited gold edition – te verschijnen in maart 2015 – moet $1199 opbrengen.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *