Koreanen ontwikkelen in kleding geïntegreerde accu

By on 26 november 2013
Flexibele accu

Een team van wetenschappers verbonden aan het Korean Institute of Science and Technology (KAIST) heeft een flexibele accu ontwikkeld die in textiel verwerkt kan worden. De technologie kan ingezet worden om wearables in kledingstukken van energie te voorzien.

De textielaccu is volledig flexibel en kan momenteel al meer dan 5.000x gebogen worden. Daardoor kan de batterij verwerkt worden in kledingstukken, accessoires of horlogebandjes. Volgens professor Choi-Jang Wook kan de buigbare batterij een revolutie veroorzaken op het gebied van wearable computing en e-fashion.

De accu is gemaakt van nikkel en een flexibele polyester drager. Na een eerste stresstest, waarbij de accu 5.500x opgevouwen en weer teruggevouwen werd, bleek de accu nog bijna 92% van de oorspronkelijke elektrische lading te bevatten. De uitdaging was vooral om de elektroden flexibel te maken; bij eerdere prototypes van de batterij waren deze gemaakt van aluminium en koper, wat na een paar keer buigen al brak.

Het team experimenteert ook met organische zonnecellen, die de accu weer op kunnen laden. Dat maakt kleding mogelijk die wearables zoals smartwatches, bloeddrukmeters en activity trackers kan opladen zonder dat de gebruiker allerlei adapters bij zich hoeft te dragen. Op langere termijn kan dergelijke elektronica ook in de kleding zelf verwerkt worden.

(bron: KAIST)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *