Met deze GPS-schoenen raak je nooit meer verdwaald

By on 20 mei 2014
GPS-schoenen

Niets is irritanter dan mensen die mensen die op straat tegen je aanlopen omdat ze om de haverklap op het schermpje van hun smartphone kijken waar ze heen moeten. Speciaal voor die mensen heeft ontwerper Dominic Wilcox de GPS-schoen ontwikkeld: middels lichtsignalen laten de schoenen weten welke kant je op moet lopen en hoe ver het nog is naar je bestemming.

Het gaat nog om een concept, maar wel een die getuigt van originaliteit en vakmanschap. Wilcox werd geïnspireerd door het verhaal van de Tovenaar van Oz, waarin Dorothy maar met haar magische schoenen hoeft te klikken om thuis te geraken.

De GPS-schoenen van Wilcox bevatten een GPS-ontvanger en zijn voorzien van een serie ledjes. Via een stukje zelfgeschreven software moet je eerst de gewenste looproute uploaden naar de schoen. Vervolgens activeer je de navigatiefunctie door even met je hielen te klikken, net als in het sprookje. Daarna toont een statusindicator in de rechterschoen hoe ver je nog verwijderd bent van je bestemming, en de ledjes in de linkerschoen geven aan welke kant je op moet.

In een van de eerste prototypes maakte Wilcox gebruik van vibraties om de richtinginstructies door te geven. Dat leverde echte een onaangenaam kietelen op tijdens het lopen, vandaar dat hij overstapte op leds die op subtiele wijze aanwijzingen geven. (Voor mensen met een visuele beperking zou het wel een uitkomst zijn, een schoen die middels vibraties aangeeft waar je heem moet!)

Het is trouwens niet voor het eerst dat een traditioneel kledingstuk wordt voorzien van een navigatiefunctie: eerder schreven we over de Navigate Jacket, waarvan de linker- of rechtermouw gaat trillen als het tijd wordt om af te slaan. Er zijn ook navigatie-apps voor smartwatches en voor motorrijders is er een slimme helm die de weg wijst.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *