MIDI-jas laat je muziek maken door te bewegen

By on 30 juli 2014
MIDI Controller Jacket

Wat dacht je van een muziekinstrument dat je kunt aantrekken en bespeelt door met je armen te bewegen? Dat is de belofte van de MIDI Controller Jacket: een jas die voorzien is van zes sensoren die volgen welke bewegingen je maakt en vervolgens op basis hiervan elektronische muziekinstrumenten aansturen.

De jas vloeit voort uit het Creators Project, een samenwerkingsverband tussen Intel en Vice. Volgens Machina, de bedenker van de MIDI Jacket, is kleding een ideaal vehikel voor technologie. Met de MIDI-jas richt het collectief zich op hackers, geeks, gamers, designers en musici die willen experimenteren met nieuwe vormen van interactie.

Het resultaat is een jas die niet alleen stijlvol is, maar tegelijk aanvoelt als een gadget. Een muzikaal optreden doet nog het meest denken aan een avantgardistische dansvorm, zulke vreemde bewegingen komen er soms aan te pas om geluiden voort te brengen.

Het spreekt voor zich dat de MIDI-jas zich nog in het prototypestadium bevindt. Dat neemt niet weg dat er veel toepassingsmogelijkheden zijn voor in kleding geïntegreerde sensoren, zoals ook deze demonstratie aantoont.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *