Militairen wendbaarder door antennekleding

By on 8 mei 2013
Radio telephone operator

De tijd dat militaire radio-operators met zware antenne-installaties op hun rug moesten rondlopen is binnenkort wellicht voorbij. Een nieuw type antenne, die direct in de camouflagekleding kan worden verwerkt, is lichter en biedt militairen daardoor veel meer bewegingsvrijheid en veiligheid. Op termijn kunnen ook burgers profiteren van deze antennetechnologie, bijvoorbeeld in de vorm van wifi of 3G ontvangers voor wearable computers.

In de antennekleding worden dunne kunststoffilms gecombineerd met haarfijn metaalgaren. De flexibele antennes bieden communicatiesnelheden die tot vier keer hoger liggen dan bij conventionele antennes. Volgens Chi-Chih Chen, onderzoeker aan de universiteit van Ohio, kunnen niet alleen militairen, maar ook brandweerlieden, astronauten en politiemensen veel profijt hebben van de draagbare antennetechnologie.

Op langere termijn kunnen dergelijke antennes ook verwerkt worden in consumentenproducten, verwacht John Volakis van het Elektroscience Laboratory in Ohio. “Stel je voor dat je jas of trui ook dienst doet als wifi-antenne voor je mobiele hotspot. De antennes zouden onzichtbaar kunnen zijn, of er zelfs aantrekkelijk uitzien. Mensen zouden  ze graag dragen.”

Problematisch is nog wel dat het menselijk lichaam radiogolven absorbeert. Een correcte plaatsing van de antennes is daarom van groot belang. Door meerdere antennes te combineren is een verbinding mogelijk die niet afhankelijk van de stand of positie van de gebruiker.

(bron: Technewsdaily.com)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *