Onderzoekers printen antennes op textiel

By on 14 augustus 2013
Gladde ondergrond voor textielantennes

Een Brits team van wetenschappers is erin geslaagd om met een inktjetprinter antennes te printen op een ondergrond van textiel. Hierdoor is het mogelijk om kleding te voorzien van Wifi- of GSM-antennes of RFID-tags. Dergelijke smart fabrics vormen onder meer de basis voor nieuwe wearable medische en militaire toepassingen.

Voordat de wetenschappers van de Britse Loughborough University geleidende inkt konden printen op textiel moest er een oplossing gevonden worden voor het feit dat deze ondergrond normaal gesproken te ruw is, waardoor de inkt niet goed hecht. Daartoe ontwikkelde het team een gladde coating die wel goed hecht op een ondergrond van polyester en katoen. Op die tussenlaag worden vervolgens de elektrisch geleidende structuren geprint die de uiteindelijke antenne vormen.

Met de printtechniek wordt het mogelijk om slimme kledingstukken te maken, die zowel elektronica, accu’s, displays en antennes kunnen herbergen. Toepassingen van deze smart fabrics liggen onder andere op het vlak van mHealth, waarbij gegevens van bijvoorbeeld een draagbaar elektrocardiografiesysteem (ECG) draadloos worden doorgegeven aan een arts.

Andere toepassingen zijn het verwerken van RFID-tags in kleding zodat producten gevolgd kunnen worden in de logistieke keten, en het integreren van communicatieapparatuur in kleding van militairen. Ook is het mogelijk om antennes te verwerken in slimme sportkleding, zodat hartslag en andere gegevens draadloos doorgeven kunnen worden aan bijvoorbeeld een smartphone.

Bijkomstig voordeel van de inktjettechnologie is dat het mogelijk is om de antennes op een esthetisch verantwoorde manier op de kleding aan te brengen, bijvoorbeeld in de vorm van een logo of dessins.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het Microwaves, Antennas & Propagation, een uitgave van de Institution of Engineering and Technology.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *