Slimme oorbel moet je gezondheid in de gaten gaan houden

By on 13 november 2014
Slimme oorbel

Noem een willekeurig sieraad en er wordt wel elektronica in gestopt tegenwoordig. Horloges, armbanden, broches: van alles is wel een ‘slimme’ variant beschikbaar. Het ontbrak nog aan slimme oorbellen, maar als het aan het Canadese bedrijf BioSensive Technologies ligt komt ook daar verandering in.

Momenteel haalt het bedrijf via Kickstarter geld op voor de ontwikkeling van Ear-O-smart, een slimme oorbel die je hartslag, energieverbruik en activiteitenpatroon in kaart kan brengen. Het oor is hiervoor een goede plek: een redelijk eenvoudige lichtsensor kan variaties in de hoeveelheid bloed dat door je oorlel stroomt oppikken en omzetten in een hartslag.

Bewegingssensoren kunnen ter hoogte van je oren ook een aardige inschatting maken van je bewegingspatronen, volgens de ontwikkelaars beter dan wanneer deze om je pols worden gedragen. Armbewegingen zorgen voor meer ‘ruis’ bij bewegingsdetectors, waardoor de relatie tussen fysieke inspanning en het daadwerkelijke energieverbruik van het lichaam minder duidelijk is.

Het zal nog een hele uitdaging worden om alle elektronica én de benodigde batterij in een pakketje ter grootte van een oorbel te krijgen. Maar als het team voldoende geld ophaalt dan kun je kiezen uit een kant en klare slimme oorbel of een doe-het-zelf pakketje.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *