Slimme sportschoen helpt bij verbeteren looptechniek

By on 7 december 2013
Slimme hardloopschoen

Onderzoekers van het Duitse Fraunhofer onderzoeksinstituut hebben een slimme sportschoen ontwikkeld die hardlopers moet helpen hun looptechniek en prestaties te verbeteren. Daartoe zijn er een aantal sensoren en een draadloze module in de schoenen ingebouwd, die de gegevens overdraagt naar een smartphone.

Iedere sporter kan je vertellen dat goed hardlopen begint met goede hardloopschoenen. Wie een verkeerde houding ontwikkelt zal niet optimaal presteren, teveel energie verbruiken of, erger nog, op den duur blessures oplopen. Goede schoenen kunnen dit helpen voorkomen. Beter nog is om ook je looptechniek te laten analyseren door een specialist.

Het Fraunhofer instituut – zeg maar het Duitse equivalent van TNO – heeft nu een sportschoen ontwikkeld die kan fungeren als hardloopcoach. Niet alleen kan de schoen helpen met het in kaart brengen van je sportieve prestaties, de sensoren die in de zool zijn ingebouwd kunnen ook het afrollen van je passen en de drukverdeling over beide voeten meten.

De gegevens van de druksensoren worden tijdens de training door een Bluetooth-module draadloos overgebracht naar de smartphone van de hardloper. Via een speciale app kun je vervolgens inzien of je optimaal presteert. Daarnaast geeft de app tips voor een betere houding en looptechniek. Aanvullend hierop kunnen professionele sporters hun data versturen naar een website, voor verdere analyse en specialistische tips. De schoenen kunnen eenvoudig worden opgeladen door deze op een basisstation te plaatsen.

Het onderzoek is gefinancierd met Europees geld, uit het RUNSAFER-project. Het Spaanse bedrijf New Millenium Sports – eveneens partner in het project – wil de slimme schoen begin 2015 op de markt brengen.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *