Urban Armor-shawl bedekt gezicht bij vrijkomen schadelijke stof

By on 17 december 2013
Slimme shawl

Berichtten we gisteren nog over een shawl die het hoofd van een fietser beschermt tijdens een valpartij, vandaag besteden we aandacht aan een heel ander soort slimme slimme shawl, die automatisch het gezicht bedekt zodra er een gevaarlijke stof of een onwelriekende geur wordt gedetecteerd. 

De Urban Armor-shawl werd ontwikkeld door Kathleen McDermott en is onderdeel van het Wearable Electronics for Women project. In de shawl is een detector verwerkt die typisch grootstedelijke stoffen en geuren als uitlaatgassen, sigarettenrook of alcoholdampen detecteert. Zodra één van deze stoffen gedetecteerd wordt zorgt een ingenieus mechanisme ervoor dat de voorzijde van de shawl omhoog gaat en de neus en mond van de drager bedekt.

Het betreft een prototype, waarbij gebruik gemaakt werd van een Arduino microcontroller, wat servo’s, een gasdetector en uiteraard een lapje stof. De antistank-shawl is de eerste in een conceptuele reeks van wearables die vrouwen in staat moeten stellen meer controle uit te oefenen over hun persoonlijke levensruimte.

(via Fashioning Technology)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *