Airo-armband analyseert voedingsstoffen in je bloed

By on 29 oktober 2013
Airo armband

Eén van de voornaamste functies van je bloed is het transport van voedingsstoffen. Een analyse van een bloedmonster kan dan ook veel vertellen over je voedselinname. Tot op heden moet je daarvoor bloed laten prikken in een ziekenhuis, maar binnenkort kun je met de Airo health tracker zelf een check doen op voedingsstoffen in je bloed. 

Quantified self, het in kaart brengen en analyseren van lichaamsgerelateerde data middels slimme polsbandjes of andere wearables, wordt niet alleen steeds meer mainstream, maar ook steeds geavanceerder. Waar armbandjes als de Nike Fuelband of de Fitbit Flex beperkt zijn tot het meten van beweging, daar gaat de Airo-armband een stuk verder: de tracker meet wat voor voedingsstoffen er in je bloed zitten. Inzichtelijk wordt onder andere hoeveel proteïnen, vetten en koolhydraten je binnen krijgt.

De armband maakt hiervoor (net zoals de TellSpec, waar we onlangs aandacht aan besteedden) gebruik van spectrografie. Dat is een techniek waarbij verschillende lichtfrequenties in kaart worden gebracht die worden weerkaatst door de stoffen in je bloed. Dat is volkomen veilig, het vermogen van de lichtbundel die de Airo op je polsader schijnt is minimaal. Naast een analyse van je bloedsamenstelling meet de armband ook je hartslag, en kan daardoor je stresslevels in de gaten houden.

Middels de Airo kun je, met actuele meetgegegevens in de hand, geïnformeerd werken aan een gezondere levensstijl. Zowel voeding als slaap en stress worden door de polsband in de gaten gehouden, en via de bijbehorende app geanalyseerd. De Airo is gemaakt van geborsteld aluminium, met een hypoallergene binnenvoering, en is voorzien van een trilfunctie om je te attenderen op verhoogde stress of om je te wekken in de ochtend.

Helaas is de Airo nog niet verkrijgbaar; pas in de herfst van 2014 komt de polsband op de markt. Wie nu voorintekent via de website van de fabrikant betaalt 149 dollar, de introductieprijs zal naar verwachting 199 dollar bedragen. Daar komt nog 10 dollar bij voor de verzending.

(Met dank aan Gonny voor de tip)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *