Betaalbaar je hartslag meten met de Sony SmartBand 2

By on 20 augustus 2015
IMG_0422.PNG Afbeelding: Sony

Sony heeft een nieuwe fitnesswearable aangekondigd die in september zal verschijnen voor 119 euro. Het is de tweede activiteitentracker die het bedrijf op de markt brengt en gaat dan ook SmartBand 2 heten. Maar waarin onderscheidt deze slimme armband zich van het bestaande aanbod van activity trackers?

Ingebouwde hartslagmeter

Ten eerste zal de SmartBand 2 beschikken over een sensor die je hartslag kan meten. Dat is met name interessant voor sporters, want die kunnen dan zien hoe hoog hun hartslag is tijdens een workout en hoe snel deze weer terugzakt na afloop van de activiteit. Verder kun je er in het dagelijks leven je stressniveau mee in de gaten houden. Hiervoor koppelt Sony de gegevens van de bewegingsmeters aan die van de hartslagsensor, om zodoende conclusies te kunnen trekken over je mentale gesteldheid in tijden van fysieke rust.

De SmartBand 2 is zeker niet de enige fitnessarmband met een hartslagmeter, maar vergelijkbare producten van de concurrenten zijn fors duurder: de Fitbit Charge kost bijvoorbeeld 149 euro, de Jawbone UP3 activity tracker kost zelfs 180 euro. Met de SmartBand 2 ben je dus een stuk voordeliger uit.

Accuduur van 2 dagen

Een nadeel van de hartslagsensor is dat deze relatief veel energie gebruikt. Waar fitnesswearables die alleen beweging meten vaak een week of langer meegaan op een batterijlading, daar loopt de accuduur van activity trackers met een hartslagsensor al snel terug tot een paar dagen. Dit is ook het geval bij de SmartBand 2: volgens Sony zou deze zo’n twee dagen moeten meegaan op een lading. Niet bijzonder lang, je zult de armband dus regelmatig aan de lader moeten hangen. Dat zal meestal ’s nachts zijn en dat is ergens jammer, want de SmartBand 2 kan ook je slaappatronen monitoren.

Sony SmartBand 2 wit

Notificaties via leds of trilfunctie

Dankzijn drie ingebouwde kleurenleds en een trilfunctie kan de SmartBand 2 diverse notificaties doorgeven aan de gebruiker, mits de activiteitentracker is gepaird met een smartphone (Android of iPhone). Zo kun je discreet in de gaten houden of er telefoontjes binnenkomen terwijl je telefoon in je binnenzak op stil staat. Dankzij de verschillende kleuren kun je eenvoudig zien wat voor soort notificatie het betreft. Niet zo uitgebreid dus als wat je bij een smartwatch kunt verwachten, maar dat is dan ook een heel andere productcategorie.

Data inzichtelijk via Lifelog app

Alle data afkomstig van de ingebouwde sensoren wordt inzichtelijk gemaakt via de Lifelog app. Interessant is dat deze gekoppeld kan worden aan andere apps, zodat je bijvoorbeeld kunt zien in hoeverre je stressniveau daalt als je naar muziek aan het luisteren bent of vakantie aan het vieren bent. Dit is een feature waarin de SmartBand 2 zich echt onderscheidt, quantified self-fanaten kunnen hiermee hun hart ophalen. Deze Livelog app is echter alleen beschikbaar voor Android devices via de Google Play store.

Conclusie

De Sony SmartBand 2 is een aantrekkelijke activity tracker voor mensen die meer willen dan alleen hun stappen tellen. Dankzij de hartslagsensor kun je interessante dingen te weten komen over je conditie en mate van stress, en dat voor een zeer acceptabele prijs. Het is jammer dat de accu maar twee dagen meegaat en dat de Lifelog app alleen beschikbaar is voor Android. De SmartBand 2 werkt overigens wel samen met iOS.

De SmartBand 2 zal in september te koop zijn en gaat zoals eerder vermeld 119 euro kosten.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *