De leukste wearables voor dierendag

By on 4 oktober 2013
Tagg

Het is vandaag dierendag, een mooi moment om eens te kijken welke wearables er inmiddels verkrijgbaar zijn voor (huis)dieren. Dat zijn er inmiddels al aardig wat, een teken dat wearable technology al lang niet meer voorbehouden is aan homo sapiens. 

Wie Kickstarter de laatste maanden een beetje in de gaten heeft gehouden zal zien dat een aantal van de onderstaande wearables via dit crowdfundplatform gefinancierd zijn. Mensen hebben veel geld over voor hun huisdier, in de V.S. alleen al zo’n 60 miljard dollar op jaarbasis. Niet vreemd dus dat gadgets voor hond of kat zich op veel populariteit kunnen verheugen. Maar er zijn ook serieuze(re) toepassingen van wearable technology, zoals de bronstdetector voor koeien bewijst. Enfin, hieronder lees je meer over de laatste ontwikkelingen!

FitBark

De FitBark is misschien wel de meest bekende dierenwearable van dit moment. De hondenstappenteller wordt bevestigd aan de halsband van je hond, en meet vanaf dat moment wanneer, hoe vaak en hoe lang je viervoeter beweegt. Daardoor krijg je beter inzicht in de leefpatronen van je viervoeter, ook als je niet thuis bent. Via een online portal is het bovendien mogelijk om de bewegingsdata van jouw hond te vergelijken met die van andere honden van hetzelfde ras. De FitBark is nog niet te koop, maar via fitbark.com kun je voor $69 al wel een exemplaar reserveren.

Fitbark

Fitbark

MooMonitor

Het is nog niet lang geleden dat we schreven over de MooMonitor, een systeem waarmee boeren hun koeien in de gaten kunnen houden. De MooMonitor applicatie geeft onder andere een seintje als een koe tochtig is, zodat de boer de betreffende koe op het juiste moment kan laten dekken. De MooMonitor kan ook afwijkend gedrag constateren of gebruikt worden om te kijken of het dieet van de veestapel wel in orde is.

MooMonitor

MooMonitor

Tagg

Voor honden is er Fitbark, voor katten is er Tagg: een activiteitentracker die voorzien is van GPS en zodoende inzicht geeft in het gaan en staan van je kat of poes. Het is mogelijk om in de bijbehorende app een virtueel speelgebied te definiëren, en als poeslief te ver uit de buurt gaat, krijg je automatisch een sms’je of email. De Tagg is uiterst energiezuinig, volgens de makers moet de wearable zo’n 30 dagen kunnen werken op één acculading. De Tagg Tracker kost $99,95 en is hier te koop.

Tagg

Tagg

Whistle

Net als concurrent Fitbark richt ook Whistle zich op het wel en wee van honden. Whistle wordt aan de halsband van de hond bevestigd, waarna je via de bijbehorende app inzicht krijgt in het gedrag van je geliefde huisdier. Op het moment dat je afwijkende bewegingspatronen constateert, kun je eenvoudig data vanuit de app naar een dierenarts sturen, zodat die op afstand kan zien wat er mogelijk aan scheelt. Net als FitBark is ook Whistle nog niet te koop, maar kan al wel gereserveerd worden.

Whistle

Whistle

Petcube

Iets anders van karakter, maar wel het vermelden waard in dit rijtje: de Petcube laat je op afstand spelen en interacteren met je huisdier. Je zet de Petcube thuis neer, en vervolgens kun je op je smartphone beelden bekijken die de ingebouwde camera van je hond of kat maakt. In de Petcube is een op afstand bestuurbare laserpointer ingebouwd, zodat je zelfs wat met je huisdier kunt spelen. Via de luidspreker in Petcube kun je nadien wat rustgevende woorden toefluisteren. Ook Petcube is nog niet te koop, de campagne voor de financiering loopt nog op Kickstarter, waar al voldoende geld is opgehaald om de productie daadwerkelijk te kunnen beginnen.

Petcube

Petcube

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *