Deze wearable slaat alarm als de luchtkwaliteit om je heen verslechtert

By on 30 november 2014
TZOA

Op Kickstarter is er een campagne verschenen voor een interessante wearable, die alarm slaat als de luchtkwaliteit in je directe omgeving niet al te best is of de luchtvochtigheid te hoog wordt. Ook kan het apparaatje de hoeveelheid UV-licht meten om te voorkomen dat je verbrandt. De TZOA, zoals de wearable gaat heten, kan gedragen worden als een badge en slaat alarm als het bijvoorbeeld tijd wordt om een raampje open te zetten.

Net als gezond eten is het van groot belang om schone lucht in te ademen. Zeker als je astmatisch bent is het handig om de luchtkwaliteit een beetje in de gaten te houden en maatregelen te nemen als er smog dreigt bijvoorbeeld. Maar ook binnenshuis kan het geen kwaad om te letten op het microklimaat: de luchtvochtigheid kan te hoog worden tijdens het koken of er komt teveel fijnstof in de lucht door een haardvuur: de TZOA geeft een seintje als het tijd wordt om het raam open te zetten.

De TZOA bevat een aantal sensoren die de luchtkwaliteit in de gaten houden. Niet alleen de concentratie schadelijke deeltjes wordt gemonitord, ook kan de wearable wat grotere deeltjes zoals pollen identificeren. Ideaal dus voor mensen met hooikoorts. Doordat de data gedeeld kan worden met andere gebruikers ontstaat er een crowdsourced kaart van de omgeving, waarop de luchtkwaliteit op verschillende locaties te zien is.

Naast een meetmodule voor fijnstof en pollen beschikt de wearable ook over een UV-sensor, zodat je zomers een alarm krijgt als het tijd wordt om de schaduw op te zoeken. De TZOA kan je tijdens donkere dagen ook waarschuwen voor een tekort aan daglicht, waardoor er een vitamine-D tekort kan ontstaan.

Heb je interesse in de TZOA, dan kun je voor 135 Canadese dollar (net geen honderd euro) intekenen op een early bird model. Uiteindelijk zouden de eerste exemplaren in augustus 2015 uitgeleverd moeten worden.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *