Displaytechniek uit vliegtuigen maakt autorijden veiliger

By on 3 oktober 2013
Garmin Head-Up Display

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat navigatiesystemen een positief effect hebben op de verkeersveiligheid. Toch kunnen lastige instructies op kleine schermpjes bestuurders soms flink van de weg afleiden, wat weer tot gevaarlijk rijgedrag leidt. Garmin heeft een oplossing in de vorm van een portable head-up display (HUD) dat navigatie-informatie op de voorruit projecteert, net zoals bij geavanceerde gevechtsvliegtuigen het geval is. 

Het systeem is eenvoudig van opzet en kan in elke auto gebruikt worden. De display-unit zelf wordt op het dashboard bevestigd. De informatie wordt geprojecteerd op een gedeeltelijk reflecterende transparante sticker, die aan de binnenzijde van de voorruit geplakt moet worden. De head-up display maakt tenslotte via Bluetooth contact met een smartphone of navigatie-unit, zoals de Garmin StreetPilot.

Op het scherm wordt tijdens het rijden de volgende informatie geprojecteerd: navigatie-aanwijzingen, verwachte aankomsttijd, voorsorteerinformatie, snelheid, en eventueel ook informatie over flitspalen en actuele verkeersinformatie. De helderheid van de geprojecteerde informatie wordt automatisch aangepast aan de hoeveelheid buitenlicht, zodat het virtuele scherm zowel ‘s nachts als overdag goed leesbaar is.

Doordat de bestuurder tijdens het rijden niet opzij hoeft te kijken om navigatie-instructies te bekijken kan men beter op te weg blijven letten. Vooral in druk verkeer of bij lastige verkeerssituaties verkleint dit de kans op ongelukken.

De Garmin Head-Up Display is nog niet verkrijgbaar in Nederland. Op de Amerikaanse website van Garmin kost de unit $149,99, dus de Nederlandse prijs zal waarschijnlijk tussen de 125 en 150 euro gaan bedragen.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *