Draagbare spectrometer laat zien hoeveel calorieën er in je eten zitten

By on 6 mei 2014
SCiO

Op Kickstarter is een campagne van start gegaan voor de financiering van SCiO, een draagbare spectrometer die middels een lichtstraal de energie-inhoud van je voedsel kan bepalen. De SCiO doet dat in samenwerking met je smartphone.

De wearable wordt ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Consumer Physics. Het apparaatje maakt gebruik van licht om de samenstelling van voedingsmiddelen te bepalen. Door de lichtfrequenties te meten die de verschillende ingrediënten terugkaatsen kan de SCiO een schatting maken van het totale caloriegehalte.

Het concept van de SCiO doet sterk denken aan dat van de Tellspec, die vorig jaar voldoende financiering ophaalde. Dit apparaatje zou met een druk op de knop in staat moeten zijn om op je smartphone weer te geven welke voedingsstoffen er in je eten zitten. Ideaal voor mensen met een allergie dus. De productie van Tellspec heeft echter flink vertraging opgelopen. Zowel Tellspec als SCiO maken gebruik van een online analyse van de meetresultaten, waarbij de data via je smartphone wordt verzonden naar de cloud.

Het prototype van de SCiO is klein genoeg om als sleutelhanger dienst te doen. Dat maakt het apparaatje ideaal voor mensen die een dieet volgen en niet af willen gaan op de informatie die op voedseletiketten staat afgedrukt. Wie een exemplaar van SCiO wil bemachtigen moet minstens 149 dollar overmaken naar Kickstarter. De bedoeling is dat de SCiO nog eind dit jaar geleverd wordt.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *