Elektronisch slaapmasker ZizZ helpt je effectiever te slapen

By on 21 oktober 2013
ZizZ

Het Poolse bedrijf IQ Intelclinic werkt aan een intelligent slaapmasker dat je helpt om effectiever gebruik te maken van je nachtrust. Daartoe meet het ZizZ-masker onder andere je hersenactiviteit en oogbewegingen, om zodoende het juiste moment te bepalen om je te wekken. 

Normaal gesproken verkeert een volwassen persoon gemiddeld 15% van zijn slaap in de remfase. Tijdens deze perioden bewegen de ogen snel heen en weer (rapid eye movement, vandaar het woord rem) en zijn de hersenen bijzonder actief. De remslaap wordt afgewisseld met tussenpozen van circa 90 minuten. De remperiodes duren langer naarmate de nacht vordert, maar je wordt het meest uitgerust wakker als je uit je remslaap bent.

Het idee achter het ZizZ slaapmasker is om je meer inzicht te geven in je slaapcyclus, en je te helpen om op het juiste moment wakker te worden. Daartoe bevat het slaapmasker drie sensoren, die hersenactiviteit, oogbewegingen en spierspanning registreren. Het masker maakt via Bluetooth contact met je smartphone, waar een algoritme in een speciale app registreert wanneer je uit je remslaap raakt.

ZizZ app

Je kunt in de app het tijdstip opgeven waarop je ongeveer wakker wilt worden. De smartphone wekt je vervolgens op het meest geschikte moment. De app kan ook ingesteld worden op effectieve power naps of je helpen om zo snel mogelijk van een jetlag af te komen. In de app kun je ook statistieken bekijken, zoals het aantal remcycli dat je gemiddeld doormaakt en het tijdstip waarop je doorgaans in slaap valt.

De ZizZ is nog niet verkrijgbaar; het is de bedoeling dat er binnenkort op Kickstarter een crowdfundcampagne van start gaat om de ontwikkeling te financieren. Als de ZizZ op de markt verschijnt moet deze $225 gaan kosten. Wie via de site van IQ Intelclinic voorintekent op de campagne krijgt 20% korting.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *