Elektronische voorproever TellSpec vertelt wat er in je eten zit

By on 9 oktober 2013
TellSpec

Ben je allergisch voor bepaalde voedingsstoffen, of doe je aan de lijn? Dan is de TellSpec misschien iets voor jou. Het apparaatje laat de samenstelling van voedsel zien, op basis van een spectrografische analyse. Momenteel loopt er op Indiegogo een crowdfundcampagne voor de financiering van de elektronische voorproever.

Helaas zijn de etiketten op voedingsmiddelen niet altijd even betrouwbaar, en soms kun je eenvoudig niet weten wat er in je eten zit, bijvoorbeeld in een restaurant. Vervelend als je bewust bezig wilt zijn met je voeding, ronduit gevaarlijk als je een allergie hebt voor bijvoorbeeld pinda’s of gluten.

Voor mensen die geen risico willen nemen en altijd op de hoogte willen zijn van de allergenen, chemicaliën, nutriënten en calorieën in hun voedsel is de TellSpec een zeer interessante wearable, die door middel van spectrografie kan vertellen wat er in je eten zit. TellSpec bestaat uit drie delen: een portable scanner, een speciaal algoritme dat op de servers van de fabrikant draait, en een smartphone-app die de geanalyseerde gegevens weergeeft.

De scanner bevat een laagenergetische laser, die fotonen van een specifieke golflengte op het voedsel straalt. Dat kan zelfs door plastic of door glas heen. De fotonen worden geabsorbeerd door de ingrediënten van het voedsel, waarbij de verschillende moleculen energie opnemen en op hun buurt fotonen van specifieke frequenties uitzenden als ze weer terugvallen in hun oude energieniveau. De spectrometer in de TellSpec analyseert voor elke frequentie het aantal gereflecteerde fotonen en kan zodoende de chemische samenstelling van het voedsel bepalen.

TellSpec cloud

Het spectrum wordt vervolgens draadloos naar de servers van de fabrikant  gezonden, waar de data wordt geanalyseerd en vergeleken met spectra van bekende voedingsstoffen. Het resultaat wordt direct teruggestuurd en op begrijpelijke wijze weergegeven via de app. Daarbij leert de app na verloop van tijd de voorkeuren van de gebruiker kennen, zodat je alleen voor jouw relevantie informatie te zien krijgt.

De TellSpec is helaas nog niet verkrijgbaar. Om het ontwerp en de productie af te ronden is eerst $650.000 nodig, een bedrag dat de makers proberen op te halen via Indiegogo. Inschrijvers die $150 toezeggen kunnen als eerste aan de slag met de TellSpec, die eind 2014 op de markt zou moeten verschijnen, als de campagne succesvol verloopt.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *