Emotiv haalt ruim 1,6 miljoen dollar op voor ontwikkeling EEG-headset

By on 16 september 2013
Emotiv Insight (wit)

De crowdfundcampagne voor de ontwikkeling van de Insight EEG-headset is bijzonder succesvol afgesloten: ontwikkelaar Emotiv haalde via Kickstarter uiteindelijk meer dan 16x zoveel geld op dan het oorspronkelijke streefbedrag van 100.000 dollar. Het is de bedoeling dat het stukje brainwear in april 2014 op de markt verschijnt.

De Emotiv Insight is een headset die consumenten in staat stelt om hun breinactiviteit te monitoren en daardoor onder andere emotionele en cognitieve patronen in kaart te brengen. Ook is het volgens de ontwikkelaars mogelijk om bepaalde gedachten te herkennen en hier via een app en externe interfaces bepaalde acties aan te koppelen, zoals het inschakelen van een lamp door hier geconcentreerd aan te denken.

De Kickstarter-campagne van Emotiv had oorspronkelijk als doel om 100.000 dollar op te halen, maar dat doel is ruim voorbij gestreefd: in totaal is er $1.642.788 gedoneerd door bijna 4.500 backers. Daardoor zijn er drie stretch goals gehaald, zodat er aan de Insight ook een zes-assige gyroscoop/bewegingssensor, een SD card reader en een drie-assige magnetometer toegevoegd zullen worden. Met die extra hardware kan de EEG-headset ook toegepast worden als gamecontroller of als hulpmiddel voor het bedienen van computerprogramma’s zoals CAD software.

Wearable technology magazine is één van de backers, dus zodra de Emotiv Insight beschikbaar komt zullen we een uitgebreide review schrijven. Het zal bijzonder interessant zijn om te zien hoe realistisch de claims van Emotiv zijn; eerder vertelde hersenwetenschapper Victor Lamme in een interview met Wearable dat er voor het juist uitvoeren en interpreteren van een EEG niet alleen  kennis van zaken maar ook zeer gecontroleerde omstandigheden nodig zijn, zoals in een ziekenhuis of laboratorium.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *