Foc.us headset stimuleert brein middels elektriciteit

By on 23 augustus 2013
Focus headset

Wie in plaats van het drinken van een paar blikjes Red Bull eens andere manieren wil uitproberen om gefocust en alert te blijven moet beslist eens een blik werpen op de Foc.us headset, die onlangs op de markt kwam. De headset stimuleert het brein middels transcranial Direct Current Stimulation (tDCS), ofwel een kleine elektrische stroom door het hoofd. Wetenschappers zetten echter vraagtekens bij de headset.

De Foc.us headset is oorspronkelijk bedoeld voor gamers, die baat hebben bij een snel reactievermogen en vaak langdurig gefocust moeten blijven tijdens hun game-sessies. Het idee is dat je hersenen als het ware ‘overgeklokt’ worden door het toedienen van een minimale gelijkstroom. De headset kan ook gebruikt worden voor andere doeleinden, zoals tijdens de studie.

Op zich is het idee achter tDCS niet nieuw; al in 1804 werd er geëxperimenteerd met het toedienen van elektriciteit om mensen van bepaalde psychische kwalen af te helpen. Later mondde dat uit in elektroshocktherapie (ECT), een behandelingswijze waarbij getracht werd om patiënten middels flinke stroomstoten van een psychiatrische aandoening af te helpen. De effectiviteit werd echter betwijfeld en daarom wordt de therapie inmiddels bijna niet meer toegepast.

Toch staat het gebruik van elektrische stroompjes om een gezond brein te stimuleren tot betere prestaties nog altijd in de belangstelling. Recent onderzoek wijst uit dat kleine hoeveelheden stroom die toegediend worden aan het brein kunnen leiden tot een beter leervermogen en geheugen. Ook zou het motorisch systeem baat hebben bij de externe elektriciteit, wat zich onder andere zou uiten in een betere coördinatie van je niet-voorkeurshand.

Eerste commerciële toepassing van tDCS

De Foc.us is de eerste commerciële tDCS headset ter wereld. De headset maakt gebruik van vier elektrodes om de elektriciteit toe te dienen, die op de slapen gepositioneerd worden. Via een app kan de stroomsterkte tussen de 0,8 tot 2 mA ingesteld worden, gedurende een periode van tussen de 5 en 40 minuten.

De vier elektrodes van de Foc.us headset

De vier elektrodes van de Foc.us headset

Alhoewel deze stroomsterkte op zich niet hoog is, vragen wetenschappers af het wel zo’n goed idee is dat het publiek in de weer gaat met hersenstimulatie middels elektriciteit. “Ik maak me zorgen over het gebruik van deze technologie zonder dat er onderzoek is gedaan naar de veiligheidsmarges”, zegt Mark George, directeur van het Amerikaanse Brain Stimulation Laboratory. Andere wetenschappers stellen dat het simpelweg nog te vroeg is om vast te stellen wat de mogelijke negatieve bijeffecten kunnen zijn.

Aangezien de Foc.us headset niet als medisch apparaat op de markt wordt gebruik valt het apparaat buiten de scope van de strenge Food and Drug Administration (FDA). Het gebruik van de headset is dan ook voor eigen risico. Volgens de fabrikant voldoet de headset wel aan de geldende CE veiligheidseisen, maar die zijn niet specifiek ingericht op breinstimulatie.

De Foc.us headset kost $249 en kan besteld worden via www.foc.us.

(via CNET)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *