HayTag: lange-afstand locatiesensor op zonne-energie

By on 3 december 2013
HayTag

Raak je vaak je sleutels kwijt? Dan zijn smart tags met ingebouwde locatiesensoren een uitkomst. Je maakt er een vast aan je sleutelbos en je kunt op enig moment op je smartphone zien waar je steutels liggen. Tenzij de batterij van de tag leeg is of er teveel afstand is tussen telefoon en tag. HayStack Technologies heeft hiervoor een oplossing bedacht, in de vorm van een locatiesensor met ingebouwde zonnecel. 

Gadgets als de Tile, Chipolo en StickNFind zijn allemaal ideaal om voorwerpen in de nabije omgeving terug te vinden. Je maakt ze vast aan een voorwerp naar keuze en je kunt op de smartphone zien waar het bewuste voorwerp (mits binnen een straal van zo’n vijftig meter) zich bevindt. Het probleem is echter vaak dat de dingen die je kwijt bent juist níet in de buurt liggen. Ligt je tas nog in de auto? Heb je je sleutels op het werk laten liggen? Of erger nog, is je hond of kat in geen velden of wegen te bekennen? In dit soort situaties zou het handig zijn als het bereik van de locatietag flink wat groter is.

Dat is precies waar de HayTag uitkomst moet bieden. Dankzij de zelf ontwikkelde laag-energetische DASH7 radiotechniek is het bereik van de locatiegadget minstens een kilometer, terwijl de ingebouwde zonnecel ervoor zorgt dat de accu wordt opgeladen zodra er daglicht op schijnt. Voor de communicatie met je smartphone is wel een externe adapter met daarin een antenne vereist.

Eenmaal aangebracht op een voorwerp of bevestigd aan de halsband van je huisdier hoef je verder niet meer om te kijken naar de HayTag. Pas op het moment dat het nodig is haal je de adapter tevoorschijn en maakt je smartphone contact met de locatiesensor. Vervolgens is op het scherm te zien waar het voorwerp of huisdier met de HayTag gevonden kan worden.

De HayTag plus iPhone Adapter Bundle kan via de HayTag shop gereserveerd worden voor $99,95. Wie later nog een extra HayTag wil aanschaffen betaalt daarvoor $49,95. Een Android-adapter (plus bijbehorende app) wordt in 2014 verwacht.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *