Infraroodpetje maakt ongewenst fotograferen onmogelijk

By on 17 november 2013
20131117-205649.jpg

Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om op straat of tijdens het uitgaan niet gefotografeerd te worden: dankzij smartphonecamera’s, slimme brillen als Google Glass en lifelogging-camera’s zoals Memoto sta je voor je het weet met je gezicht op andermans Facebook of Twitter. Om dat te voorkomen heeft Power Gear een petje ontwikkeld dat middels een felle infraroodbundel het fotograferen van je gezicht onmogelijk maakt.

Het petje wordt gefinancierd via Indiegogo, en heeft daar al de benodigde $25.000 aan startkapitaal opgehaald. Het petje is voorzien van een accu, waarmee je in noodgevallen je telefoon kunt opladen. Verder kun je dankzij de ingebouwde ledverlichting ook in het donker wat zien. Daarvoor is het petje eigenlijk bedoeld: als handig hulpje in het donker, en als reservebatterij.

De led die zichtbaar licht geeft kun je ook vervangen door een krachtige miniatuur infraroodschijnwerper. Deze zendt licht uit in een frequentie die voor mensen niet zichtbaar is. Camerasensoren pikken het infraroodlicht echter wel op, waardoor het lijkt alsof het gezicht van een persoon met het petje op fel wit licht geeft en daardoor onherkenbaar is.

Dat maakt het Power Gear-petje ideaal voor mensen die hechten aan hun privacy en willen voorkomen dat ze op de openbare weg herkenbaar in beeld gebracht kunnen worden. Voor criminelen is het petje minder interessant: de meeste beveiligingscamera’s zijn voorzien van infraroodfilters. Het petje moet begin 2014 op de markt komen, en gaat dan 45 dollar kosten. Intekenen kan via Indiegogo.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *