LUMOback helpt bij verbeteren houding

By on 2 juli 2013
LUMOback

Veel schouder- en rugklachten vinden hun oorsprong in een verkeerde (werk)houding. Vooral mensen die de hele dag achter een computer zitten willen nog wel eens klachten ontwikkelen doordat ze onderuitgezakt zitten. Mede voor die mensen is de LUMOback ontwikkeld, een gordelband die continu feedback geeft op je houding.

De LUMOback werd ontwikkeld door drie afstudeerders aan de Stanford Universiteit, die in 2011 het bedrijf LUMO BodyTech oprichten. Via Kickstarter werd geld opgehaald om het prototype om te zetten in een commercieel verkrijgbaar product. Het systeem bestaat uit een gordelband met daarin een sensor en een trilalarm. De riem wordt aangestuurd door een bijbehorende smartphone app, die tegelijk ook statistieken bijhoudt.

Wie de gordel voor het eerst draagt moet eerst een calibratieprocedure doorlopen. Daarbij wordt de gordel getraind op het herkennen van je houding tijdens wandelen, zitten, en onderuitgezakt zitten. Daarna wordt de drager via een lichte vibratie geattendeerd op het moment dat de sensor merkt dat je scheef of onderuitgezakt gaat zitten, of verkeerd staat. Op die manier raak je er snel aan gewend om je houding te corrigeren, en volgens een reviewer is dat effect blijvend, zelfs als je de band na verloop van tijd niet meer draagt.

De app houdt gedurende de dag statistieken bij over je houding. Op die manier krijg je meer inzicht in je werkhouding gedurende de dag, of in je slaapgewoonten. De ingebouwde accu is goed voor vier dagen gebruik. Het ingebouwde geheugen kan voor een maand aan data opslag.

De LUMOback Posture Sensor kost 149 dollar en is verkrijgbaar via LUMOback.com. De bijbehorende app is verkrijgbaar voor iPhone, iPod Touch en iPad.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *