Lumafit fitnesstracker meet hartslag via oorlel

By on 9 mei 2014
20140509-141722.jpg

Neem de behuizing van een gehoorapparaat, stop er een activity tracker in en je krijgt zoiets als de Lumafit fitnesswearable. Bijzonder is dat de headset voorzien is van een lichtsensor die in staat is om je hartslag te meten via je oorlel.

Er zijn meerdere redenen om een fitnesstracker op het hoofd te dragen in plaats van om je pols, zoals het geval is bij armbandjes zoals de Fitbit Flex en Jawbone Up. Zo kunnen sportbewegingen nauwkeuriger geregistreerd worden. De vraag is alleen: waar laat je zo’n wearable? Lumafit deed inspiratie op bij de gehoorapparatenbranche en ontwikkelde een gadget die achter het oor gedragen wordt.

Handig is dat het apparaatje in staat is om data op te slaan, je hoeft dus niet continu je smartphone bij je te hebben om fitnessdata te verwerken. Na het sporten synchroniseer je de Lumafit en kun je statistieken bekijken. De Lumafit is echt bedoeld voor gebruik tijdens het sporten en niet voor het continu monitoren van bewegingen, zoals bij veel andere activitytrackers wel het geval is.

Naast de gebruikelijke bewegingsdata is een interessante feature van deze Lumafit dat het apparaatje in staat is om je hartslag te meten. Dat doet het door miniscule veranderingen van doorschijnendheid van je oorlel te meten, als gevolg van het pulseren van de bloedstroom door je oor.

Naast de gebruikelijke sportstatistieken kun je de Lumafit en bijbehorende app ook gebruiken voor yoga en wellness. Zo kan het apparaatje je helpen om je hartslag omlaag te brengen via een aantal oefeningen, waarbij de app instructies.

Het is nog niet zo dat het bijzondere headsetje al in de winkel ligt: momenteel wordt er via Kickstarter geld opgehaald om de Lumafit te kunnen ontwikkelen. Early birds betalen 79 dollar en als alles goed gaat moet de oorwearable dan in oktober geleverd worden.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *