Oculus presenteert verbeterde VR-bril

By on 21 september 2014
Oculus Rift Crescent Bay

Consumenten moeten nog even geduld hebben, maar Oculus is bijna zover dat ze hun Oculus Rift VR-bril op de markt kunnen gaan brengen. Het bedrijf heeft een derde versie van haar zogenaamde Dev Kit aangekondigd, Crescent Bay genaamd. De laatste versie van de bril biedt onder andere meer gebruikscomfort, een hogere resolutie en volgt bewegingen van het hoofd nauwkeuriger. Daarnaast is de headset voorzien van een koptelefoon voor 3D audio. 

Een belangrijk verschil met de voorgaande versies van de VR-bril, waarvan er al vele tienduizenden verkocht zijn aan developers en geïnteresseerden, is dat Crescent Bay je in staat stelt om echt te bewegen in de virtuele wereld. Tot nog toe werden alleen hoofdbewegingen gedetecteerd. Maar de sensoren in de laatste versie van de virtual reality-bril zorgen ervoor dat je ook kunt bukken en zelfs rond kunt lopen, en dat het 3D-beeld dienovereenkomstig meebeweegt.

Deze sensortechniek moet ervoor zorgen dat de VR-beleving nòg realistischer wordt. Ook de verbeterde resolutie van het gebruikte scherm moet hieraan bijdragen: Oculus wil uiteindelijk een oplossend vermogen van minstens 1000×1000 pixels per hoog bieden. Ook moet het gezichtsveld nog verbeterd worden. Daarnaast is het van belang dat er een minimale vertraging optreedt tussen het bewegen van het hoofd en het updaten van de 3D-wereld.

Het is nog niet bekend wanneer de consumentenversie van de Oculus Rift op de markt verschijnt. Dat zou eind 2014 kunnen zijn, maar de kans is groot dat het begin 2015 wordt voordat de bril besteld kan worden. Intussen zit de concurrentie niet stil: zo kondigde Samsung onlangs de Gear VR aan, een VR-bril die gebruikt maakt van de Galaxy Note 4 voor het schermgedeelte.

Lees ook onze review van de eerste versie van de Oculus Rift

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *