Open source VR-bril groot succes op Kickstarter

By on 20 mei 2014

Sinds Oculus via crowdfunding een recordbedrag ophaalde voor de ontwikkeling van de Rift VR-bril en het bedrijf daarna werd overgenomen door Facebook, staat alles dat met virtual reality te maken heeft ineens middenin de belangstelling. Dat geldt ook voor ANTVR, een Chinese startup die momenteel geld ophaalt voor een open source virtual reality-kit. En met succes: er staat binnen twee dagen al ruim 166.000 dollar op te teller.

Het idee achter de ANTVR headset is dat het gehele achterliggende platform – ook de hardware – open source is. Daardoor kunnen developers nieuwe toepassingen verzinnen voor de headset, bijvoorbeeld op het vlak van robot– en dronebesturing of andere vormen van telepresence.

De hardware zelf is enigszins vergelijkbaar met die van de huidige Oculus Rift: het beeld wordt gevormd door een full-HD scherm en twee lenzen die het beeld op je netvlies overbrengen. De headset is verder voorzien van een 9-assige bewegingssensor, die het draaien van je hoofd doorgeven aan de computer die de 3D-wereld genereert. Bijzonder is dat de VR-bril ook is voorzien van een positional tracking-sensor: hierdoor wordt niet alleen de stand maar ook de positie van je hoofd gemeten, essentieel voor een goede VR-ervaring.

De headset wordt geleverd met een controller, met daarin een accu die de headset van energie voorziet. Het beeld zelf wordt draadloos van pc of spelcomputer naar de set overgebracht middels de draadloze WHDI standaard. De controller zelf is ook voorzien van bewegingssensoren en kan naar wens gebruikt worden als joystick, gamepad, pistool of lichtsabel.

Wie de ANTVR kit wil reserveren kan nu voor 300 dollar inschrijven via Kickstarter. De bril moet als alles goed gaat in september dit jaar geleverd worden.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *