Opgooicamera maakt panoramafoto’s vanuit de lucht

By on 19 november 2013
Panono

De Panono is met afstand de meest innovatieve camera van de afgelopen jaren, afgezien van de Lytro lichtveldcamera misschien. Het bolvormige apparaat is voorzien van 36 camera’s die in één keer een 360°x360° panoramafoto maken. Door de Panono in de lucht te gooien kun je foto’s maken die de omgeving volledig vastleggen.

Het concept doet een beetje denken aan de camera’s die gemonteerd zijn op de StreetView auto’s van Google. Die maken immers ook foto’s van de gehele omgeving, zodat de gebruiker thuis alle kanten op kan kijken. Die technologie is nu teruggebracht tot het formaat van een handbal, die 360°x360° foto’s maakt in een resolutie van 72 megapixels.

Dat kan doordat de bal is voorzien van maar liefst 36 camera’s. De bediening is eenvoudig: je gooit de Panono de lucht in en vervolgens maakt het apparaat op het hoogste punt een panoramafoto, die de hele omgeving in één keer vastlegt. Via een speciale app kun je achteraf de hele scene op je gemak terugkijken, alsof alle actie in één afbeelding bevroren is. Het is ook mogelijk om de panoramafoto’s via een interactieve viewer te delen met anderen (voorbeeld).

Panono demofoto

De Panono meet 11 cm in diameter en weegt 300 gram. Het ingebouwde geheugen is goed voor 400 panoramafoto’s. De foto’s kunnen via Bluetooth of Wifi op een iOS of Android-smartphone overgebracht worden. De ingebouwde batterij kan opgeladen worden via een standaard USB-aansluiting. Volgens de ontwerpers is de behuizing stevig genoeg om een val op de grond te overleven, als je de camera per ongeluk niet opvangt.

De balcamera is nog niet op de markt verschenen. De ontwikkelaars halen nu geld op via Indiegogo, en met succes: de teller staat al op ruim 300.000 dollar, met nog 48 dagen te gaan om het gewenste startkapitaal van 900.000 dollar op te halen. De Early Bird-versie van $499 is al uitverkocht; wil je alsnog een Panono reserveren dan kost je dat $549. De camera wordt echter pas in september 2014 geleverd, aangenomen dat de campagne en de verdere ontwikkeling succesvol verlopen.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *