Petje met Peltier-element houdt hoofd koel tijdens hittegolf

By on 18 juli 2013
Cool Smile Thermoelectric Cooling Cap

De komende week is de kans groot dat Nederland een hittegolf doormaakt. Speciaal voor mensen die slecht tegen de hitte kunnen heeft Cool Smile een petje ontwikkeld dat het hoofd van de drager actief koelt middels een Peltier-element.

Het fenomeen afkoelpetje kennen de meeste mensen al wel, in de vorm van een meestal jolig uitgevoerd petje met ventilator. De firma Cool Smile pakt het iets serieuzer aan met de Thermoelectric Cooling Cap: de pet maakt namelijk gebruik van een Peltier-element om het hoofd af te koelen.

Het koelelement werd ontwikkeld door de Franse natuurkundige Jean-Charles-Athanase Peltier. In 1834 ontdekte hij dat wanneer er een elektrische stroom vloeit door een grensvlak tussen twee verschillende metalen, er een warmte-effect optreedt, waarbij warmte wordt getransporteerd van het ene naar het andere metaal.

In de Cooling Cap zorgt een dergelijk Peltier-element ervoor dat excessieve hoofdwarmte van de drager van de pet actief wordt afgevoerd. Het petje werkt op één AA-batterij en is in staat om een temperatuur van 15 graden Celsius rond het hoofd te creëren, zelfs in warm weer.

De Cool Smile Thermoelectric Cooling Cap is bij AC Gears te koop voor 55 dollar. In onderstaande video wordt meer verteld over de werking van een Peltier-element.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *